Sparta scout Kenneth Butter: ‘Je moet iedere gelegenheid om jezelf te laten zien aangrijpen!’

Sparta scout Kenneth Butter: ‘Je moet iedere gelegenheid om jezelf te laten zien aangrijpen!’

Rotterdam- Kenneth Butter is Coördinator Jeugdscouting bij Jeugdopleiding Sparta Rotterdam en namens de Eredivisionist vaste scout tijdens de Jonger Oranje Talentendagen. We spraken hem over het scoutingsvak en natuurlijk de Sparta jeugd ‘Je moet iedere gelegenheid om jezelf te laten zien aangrijpen!’  Ook Wijnaldum werd ontdekt door Kenneth Butter. Op de foto tijdens een buitenlands toernooi is hij teamleider van Sparta. Aan een intervieuw voor voetbalzone.nl vertelt Wijnaldum over de prille samenwerking met Butter.

Op zesjarige leeftijd samen naar de open dag van Sparta, waar Wijnaldum wel wordt aangenomen en Almeida net niet. Hij zet echter stug door en een jaar later heeft hij de keuze uit Feyenoord, Excelsior en Sparta. “Die keuze was makkelijk”, glimlacht hij. “We hadden een goede lichting met Nick Viergever, Kevin Strootman, Lerin Duarte en speelden geregeld internationale toernooien. Er werd lovend over ons team gesproken en je zag meteen dat Wijnaldum er bovenuit stak.”

Toenmalig teambegeleider Kenneth Butter herkent zich in die woorden. “Dat was misschien wel het beste team waar ik ooit mee heb gewerkt. Gini was een rustig ventje en een iel mannetje, maar ik wist vanaf het begin al wel dat hij de profs zou halen. Hij was toen al zo snel en met zijn techniek glipte hij overal tussendoor. Hij stond vaak rechtsbuiten of als aanvallende middenvelder en ik zeg altijd dat ik trots ben als ik hem ook maar één procentje verder heb geholpen.”

Butter omschrijft de jonge Wijnaldum tegenover Voetbalzone als een goudeerlijke en bijzonder leergierige jongen. “Er zat geen kattenkwaad in.” Wel teerde hij volgens de voormalig jeugdtrainer en scout soms teveel op zijn talent en was hij lang te speels om het echt ver te schoppen. “Pas toen hij naar Feyenoord ging, is hij fysiek heel erg gegroeid. Daar wist hij nog een extra stap te maken waardoor hij uiteindelijk nog sneller is doorgebroken dan ik had verwacht.”

Wijnaldum maakte volgens zijn jeugdvriend Almeida nooit een geheim van zijn voorliefde voor de club uit Rotterdam-Zuid, al was dat onbespreekbaar bij Sparta. “Dat was de concurrent. Ajax werd iets beter geaccepteerd. Met Feyenoord moest je oppassen, dat mocht niemand weten. Kenneth probeerde hem naar Ajax te brengen, maar dat had bij Georginio geen zin. Je kon proberen wat je wilde, hij wilde naar Feyenoord. Dat zou gebeuren.”

Uiteindelijk maakte Wijnaldum als veertienjarige inderdaad de stap en hij verzamelde alle moed om het zijn teamgenoten en aan Butter te vertellen. “We hadden een heel goede band, dus ik zag al een tijdje dat er iets aan hem knaagde voordat het hoge woord eruit kwam. Natuurlijk was het heel jammer dat hij niet op Het Kasteel zou doorbreken, maar dat houd je niet tegen. Ik heb hem veel succes gewenst”, memoreert de teambegeleider, die het nog wel probeerde te voorkomen.

“Niet omdat ik het hem niet gunde, maar omdat het in die periode niet zo goed ging met de jeugd van Feyenoord. Er was weinig doorstroming richting het eerste, dus probeerde ik hem naar Ajax te loodsen. Danny Blind zei me echter dat ze geen spelers van Sparta aan zouden nemen. Moet je nagaan hoe dat nu veranderd is”, verwijst Butter naar het huidige samenwerkingsverband tussen beide clubs.

Share this post